Terugblik FIFA 15

download (1)
FIFA 15 is inmiddels alweer bijna een jaar uit, hoe is de grootste voetbalgame dit jaar bevallen? Ondertussen heeft EA Sports afgelopen week een trailer uitgebracht van de nieuwe reeks FIFA 16, die kun je op Youtube vinden. De FIFA reeks gaat eigenlijk ieder jaar weer als warme broodjes over de toonbank, keer op keer. Of het spel nou wel of niet goed wordt ontvangen, de verkoopcijfers blijven ieder jaar stijgen. Zo zijn er in de Verenigd Koninkrijk maar liefst 2,663,296 exemplaren verkocht van FIFA 15. Dat zijn meer verkochte exemplaren dan populaire games zoals GTA 5 en Call of Duty: Advanced Warfare. Is FIFA 15 ook dit jaar weer in de smaak gevallen? Een terugblik.

Grafisch en sfeer

Zoals gewoonlijk ziet FIFA 15 er ook dit jaar weer gelikt uit. Niet alleen strakke menu’s, maar ook realistische grasvelden, spelers, publiek en gezichtsuitdrukkingen. Persoonlijk ben ik wel van mening dat de spelers eruit zien alsof ze uit het wax museum komen. Ook dit jaar zit er een goede sfeer in de game, de slogan is niet voor niets ‘Feel the game’. Af en toe krijg je als voorbijganger echt de indruk dat je naar een echte wedstrijd aan het kijken bent.

Gameplay

Over de gameplay zijn de meningen vrij verdeeld, met name over het verdedigen is er veel kritiek ontstaan. Verdedigen wordt je soms haast onmogelijk gemaakt. Spelers die niet snel genoeg reageren, op het verkeerde moment happen of gewoon simpelweg kinderlijk worden uitgedold. Een pluspunt is wel dat de keepers weer wat beter zijn geworden en dat maakt het weer wat realistischer. Ik moet wel zeggen dat de keepers soms te goed zijn, zo is het vaak bijna onmogelijk om van afstand te scoren.

Details

Een groot pluspunt in de FIFA 15 reeks zijn de details. Steeds blijf je je verbazen over kleine details, zoals het gras wat beschadigd en opspringt na een tackle, tenues die vies worden na een valpartij, de voordeelregel die uitstekend wordt toegepast etc.

Eindoordeel

Hoe heeft FIFA 15 het dit jaar gedaan? Ten opzichte van het vorige deel is er eigenlijk vrij weinig veranderd, er is veel tijd gestoken (misschien te veel) in details terwijl de gameplay meer aandacht had verdiend. Helaas voelt het allemaal hetzelfde aan en lijkt het alsof wedstrijden zijn voorgeprogrammeerd, terwijl iedere wedstrijd uniek hoort te zijn. Desondanks blijft het een hele vermakelijke spel, voornamelijk met vrienden, maar dit was niet het beste spel uit de reeks. Je kunt FIFA 15 voordelig kopen bij Nedgame.nl, lees hier reviews over de webshop.

Comments are closed.